Kjemi

Alkaner







 
Smeltepunkt (blått) og kokepunkt (rosa) for de 14 første alkanene.
 

Kokepunktet for alkanene blir høyere jo lengre carbonrekkene blir. Metan til Propan er gass under 0 ºC mens butan har kokepunkt på 0 ºC og de lengre rekkene har kokepunkt over 0 ºC. Er karbonkjedene lenger enn 17 karbonatomer vil alkanene være et fast stoff ved romtemperatur.

Metan, etan, propan og butan, er alle gasser i romtemperatur og de går ofte under samlebetegnelsen naturgass siden det er en blanding av disse gassene vi finner i gassreservoarer i bl.a. Nordsjøen. Etan, propan og butan blir til væsker under trykk og kalles derfor våtgass. Det er derfor du kan høre at det skvulper når du rister på en propanboks. Når man åpner ventilen på gassboksen vil propanen som er en væske siden den er i en trykkbeholder, komme ut som en gass fordi trykket reduseres når du åpner ventilen.

Metan derimot klarer man ikke å presse sammen til en væske - den er en gass under de fleste forhold. Den har derfor fått navnet tørrgass.


Alkaner er ikke vannløselige.


Alkener


Alkyner

Isomere
Isomeri er et fenomen som innebærer at ulike kjemiske forbindelser kan ha samme molekylformel, men ulike arrangementer av atomene og derfor ulike egenskaper.


Strukturisomeri

Strukturisomere forbindelser har samme molekylformel, men forskjellige strukturformler.

Kjedeisomeri
Kjedeisomere forbindelser har samme molekylformel, men forskjellige arrangeringer av karbonatomene.
(iso-Butan)





Stillingsisomeri
Stillingsisomere forbindelser har samme molekylformel, men forskjellige plasseringer av den funksjonelle gruppen.







Funksjonsisomeri
Funksjonsisomere forbindelser har samme molekylformel, men forskjellige funksjonelle grupper






Radikal – kjemi. En gruppe av atomer som inngår i en forbindelses molekyl og forblir uforandret selv om forbindelsen gjennomgår forskjellige kjemiske reaksjoner